Itsekun tekee saa tehtyä ilman kastamisia tai liikaa sokeria.
Kastaminen tietysti tuo makua, mutta itse en kauheasti kyllä tykkää. Pitkästä aikaa maistoin kaupan Runebergin torttuja kun satuin löytämään gluteenittomia. No joo ennemmin ten itse ja hyvin riittää kerta vuoteen.
Lisäsin vadelmahillon joukkoon itsetehtyä marjasosetta kun nuo kaupan hillot on niin älytömän makeita. Otin kyllä sellaisen hillon missä näytti olevan eniten marjaa. Siltikin maistui liikaa sokerilta. Noissa omissa soseissa ei ollenkaan sokeria niin tasapainotti hyvin.
Runebergin leivokset
100 g piparkakkuja
2½ dl mantelijauhoja
2 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
1 dl maissijauhoja (kaurajauhot olisi varmasti sopineet paremmin)
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
250 g voita
2 dl fariinisokeria
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
(kostutus: 2 dl vettä + 2½ rkl sokeria, halutessaan vielä rommiaromia)
koristelu:
vadelmahilloa
(sosetta kesältä)
tomosokeria + vettä
Ota voi tarpeeksi ajoissa lämpeämään että kerkeää pehmenemään kunnolla.
Hienonna piparkakut muruksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään sokeria lukuunottamatta.
Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vuoronperään vaahdon joukkoon kuivat ainekset, kananmunat sekä kerma. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada haluamasi vuokaan (itsellä pieni uunivuoka).
Paista 200'C 20-35min vuo'an koosta riippuen ja kuinka paksu pohja on.
Anna pohjan jäähtyä. Tee tomusokerista ja vedestä kestävä sokerikuorrute. Älä kaada vettä liikaa, lisää pieniä määriä kerralla. Tee sokerikuorutteessta ympyrät pohjan päälle ja lopuksi hillosta kasat päälle. Anna hetki olla ja leikka palasiksi ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti