maanantai 10. joulukuuta 2018

Luukku 11. Saaristolaisleipä



Joulukalenterin alkupäivät menty kyllä niin makealla twistillä että nyt kaipaa jo jotain suolaista. Pasteijoita en laske tähän kunneivät olleet gluteenittomia :)
Ekaa kertaa kunnolla kokeilin tehdä kokonaan gluteenitonta leipää näin joulukalenterin kunniaksi.
Saaristolais leipä on ollut aina suosikkini ja moneen kertaan harmitellut ettei sitä löydy kaupasta gluteenittomana. Itse en ainakaan ole löytänyt jos jossain onkin..
Kylmäkohotusta olen kyllä kokeillut ennenkin ja todennut että se on mainio tapa saada tuoretta heti aamusti ja tekee taikinasta ehkä vähän parempaakin.




1 plo gluteenitonta olutta ( inkivääriolut, 330ml)
1 ps kuivahiivaa
1 rkl psylliumia
reilu 1 dl tummaasiirappia
1 dl pellavarouhetta (nyt sattui olemaaan sellaista jossa oli mustikkaa joukossa. Paremmin varmasti sopisi ihan pelkkä pellavarouhe tai sitä jossa on puolukka joukossa)
6-7 dl gluteenitonta jauhoseosta 
1½ tl suolaa

voiteluun:
1 osa tummaa siirappia
2 osa kylmää vettä

Turvota olut, kuivahiiva sekä psyllium vähintään 5min. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
Sekoita turvonneisin aineksiin ensin siirappi ja sen jälkeen kuivat ainekset. 
Laita taikina jääkaapiin turpoamaan -asettumaan vähintään pariksi-kolmeksi tunniksi. Mieluiten yön yli. Nosta taikina jääkaapista ja laita taikina leipävuokaan ja anna lämmetä puolisen tuntia. Lämmitä uuni ajoissa, esilämmitys voi olla 200'C, mutta laske lämpö 175'C:n kun laitat leivän uuniin. Muista kastella siirappi-sokerivedellä muutamia kertoja paistamisen aikana. Leipä saa paistua uunissa uunista riippuen 45-55 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uunitomaatit

Uunitomaatit 1 kg kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja Sokeria Suolaa Oliiviöljyä Pese kirsikkatomaatit. Halkaise. Laita uunipelli...