lauantai 14. joulukuuta 2019

Joulukalenterin 14.luukku: Joululimppu

Joulukuun 14.luukkun päätyi leipä. En kauheasti ole gluteenitomia leipiä tehnyt. Jotenkin vaan tuntuu niin vaikealta ja hankalalta. Pitäisi kai tehdä itselle ensi vuodeksi lupaus että alkaa tekemään taas itse leipää.  Ei se loppujen lopuksi ole vaikeaa kun muutaman niksin pitää muistissa.
Kohottaminen ei käy samalla tapaan kuin vehnä leivän kanssa. Jauhoja pitää laitaa vähemmän. Sitkoa ei saa aikaiseksi. Valmiit leipäseokset varmaan olisivat helpoimmat -kuka nyt helpoimmalla haluaa päästä, en minä ainakaan..




Joululimppu

5 dl piimää
50 g hiivaa
1½ dl siirappia
2 tl pomeranssin kuorta
2 tl anista
2 tl fenkolia
2 rkl psylliumia
1 rkl suolaa
9-10dl jauhoja (käytin: vaaleaa ja tummaa gluteenitonta jauhoseosta sekä durrajauhoja)

voiteluun:
siirappi-vesiseosta

Lämmitä piimä ja sekoita hiiva joukkoon. Sekoita mausteet ja siirappi joukkoon. Sekoita psyllium pienenmäärään jauhoja. Lisää pieni määrä ensin ja sitten loput jauhot pikkuhiljaa. Sekoita hyvin.
Laita taikina uunipellille ja muotoile leiväksi tai laita leipävuokaan. Kohota vähintään 40min.
Paista 175'C 45min -> tai kunnes leipä on valmista. Valele leipää siirappi-vesiseoksella muutamia kertoja paistamisen aikana. Jos haluat leivän pintaan voi viiltää kuvioita ennen paisoon laittoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uunitomaatit

Uunitomaatit 1 kg kirsikkatomaatteja tai muita pieniä tomaatteja Sokeria Suolaa Oliiviöljyä Pese kirsikkatomaatit. Halkaise. Laita uunipelli...